Actualiteit

Persbericht: “Dove vriendengroep geweigerd voor vliegtuigreis”

Terug naar overzicht

Filip Verstraete boekte enkele maanden geleden vliegtuigtickets voor zijn dove zoon en drie dove vrienden via het online reisbureau Ebookers. Hij liet hen ook weten dat de reizigers allen doof zijn. Bijna twee maanden later kreeg hij bericht terug van Ebookers dat de Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines had laten weten dat “op deze vlucht om de veiligheid te kunnen garanderen maximaal twee slechthorende onbegeleide mensen toegestaan zijn”. De heer Verstraete kreeg drie opties: Een horende begeleider vergezelt de vier vrienden op reis (mits betaling); twee van de vier horen toch genoeg om de gesproken aanwijzingen van het cabinepersoneel te horen; twee van de vier boeken hun ticket om naar een andere vlucht voor 70 euro per persoon.

De heer Verstraete vindt dit onaanvaardbaar en wordt hierin gesteund door Fevlado (Federatie Vlaamse Dovenorganisaties) en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. Filip Verstraete: “Net zoals horende mensen, reizen dove mensen ook graag samen met hun vrienden. Deze vrienden zijn vaak ook doof omdat ze nu eenmaal dezelfde taal gebruiken, de Vlaamse Gebarentaal. Dit levert geen enkel probleem op voor dove reizigers, zeker als het personeel aan boord op de hoogte is en daarmee rekening kan houden. Dat mag toch verwacht worden van een luchtvaartmaatschappij. Daarom is het onvoorstelbaar dat dit nu gebeurt.” De heer Verstraete verwijst naar het feit dat ook veel horende personen de aanwijzingen in het Engels of Frans niet begrijpen. Moet elke reiziger dan getest worden op zijn of haar kennis van het Engels of Frans?

De heer Verstraete stelde samen met Fevlado en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding een reactie op naar Ebookers. Tot nu toe heeft Ebookers nog niet gereageerd.

Binnen het gezin Verstraete is het reeds de derde keer dat zoiets zich voordoet. Ze werden al geweigerd door Ryanair op een vlucht in Pisa en door P&O op de ferry in Calais. Volgens de Europese richtlijn inzake de rechten van personen met een handicap die per luchtvervoer reizen mogen passagiers met een handicap enkel geweigerd worden als zij een ernstig gevaar voor de veiligheid betekenen. De specifieke uitwerking van wat een ernstig gevaar voor de veiligheid is, kan op dit moment nog door elke luchtvaartmaatschappij zelf beslist worden. Hierover zijn nog geen Europese richtlijnen. Het European Disability Forum (EDF) en de European Union of the Deaf (EUD) hebben al veel klachten hierover ontvangen. Dit voorval bewijst dat er dringend actie nodig is op Europees niveau.

Voor meer informatie:

Ilse Wouters
Coördinator cel belangenbehartiging Fevlado vzw
Ilse.wouters@fevlado.be
Tel. : 09 2244676

Filip Verstraete
filip.verstraete@fevlado.be