Actualiteit

Verslag van een schitterende Werelddovendag!

Terug naar overzichtWereldDovenDag 2016 – Gent
 
Dit jaar waren er een aantal veranderingen in WDD, nl. een breder aanbod sport, kinderopvang mét kinderanimatie, meer cultuur en een later sluitingsuur. Samen met Jong-Fevlado hadden we één gemeenschappelijk ambitie: meer jeugd naar WDD lokken en dat is zeer goed gelukt! De studievoormiddag "doven en werk" werd ook anders en frisser aangepakt. Door een interactieve sessie bedachten onze collega's van cel Belangenbehartiging een manier om de deelnemers bij het debat te betrekken. Gezien de vele positieve reacties loonde deze aanpak zeker de moeite! Ook tijdens hun workshop over doven en werk werden er heel veel ervaringen uitgewisseld en tips gegeven.

 
 
‘s Ochtends werd er nog een rondje rond de Blaarmeersen gelopen onder leiding van de VGT-lopers, met meer dan 20 deelnemers alvast zeer geslaagd! De wielertoeristen konden in een aangenaam zonnetje, met tal van ex-kampioenen, een rondje rijden. Doven Sport Vlaanderen organiseerde een minivoetbaltornooi. Misschien hebben ze nieuwe talenten ontdekt?
 
Voor de 22ste editie van WDD werden de kinderen extra in de watten gelegd. Er was kinderanimatie met een springkasteel, volksspelen, een goochelshow door Marcelino en een verteluurtje door Hilde Verhelst. De kinderen konden ook aansluiten bij de Deaf Soccer Academy, een professioneel team uit Nederland met dove trainers die de kinderen een initiatie voetbal gaven.

 
 
De workshops werden druk bezocht. Chavi, de Spaanse stand-up comedian, gaf een gesmaakte workshop over body expression en Marcelino goochelde op een hoog niveau. Tijdens de workshop handsculpturen onder leiding van Filip Heyninck en Latoya Bekaert kwamen we weer handen tekort om aan de vraag te voldoen. De talentenbeurs startte wat onwennig, maar we hopen dat dit volgend jaar een vervolg krijgt. De workshop van Tenuto "doven en tolken, werkt het" kon op zeer veel volk rekenen.
 
Het avondgedeelte lokte enorm veel volk, zij zagen dat Wilfried De Graef "De hand van Vlaanderen" won. Wilfried zet zich enorm in voor doven in ontwikkelingslanden. In Kigoma in Tanzania ondersteunt hij al jaren een dovenschool waar de kinderen les volgen. Door de vele acties en projecten is het nu ook mogelijk om daar een werkplaats met ateliers voor mannen en voor vrouwen te starten. Zo'n winnaar geeft ons een warm gevoel, een dove die aan ontwikkelingshulp doet EN daar het verschil maakt! Respect!

 
Het Vlaams Gebarentaal Centrum maakte het gebaar van het jaar bekend: "flashmob" haalde 59% van de stemmen. De andere genomineerde gebaren waren "pinterest", "VGTdrop" en "Wikipedia". 
 
 

Chavi mocht tijdens het slot een show geven zoals alleen hij dat kan en dat zullen we geweten hebben; iedereen had moeite om de traantjes te bedwingen van zoveel te lachen.
Wat het bezoekersaantal betreft, sloten we af op 999 bezoekers. Het was een heel fijne editie! En ja... de zon was weer van de partij!
 
Volgend jaar organiseren we WDD in samenwerking met FFSB in Brussel. Graag tot ziens daar!
Pascal Mollet, organisator
 
PS: zeer binnenkort volgt een videoverslag van WDD. Blijf onze website en FB volgen :-)
 
foto's: Nancy Van Haudenhuyse en Pascal Van Hoornweder