Actualiteit

Nabeschouwing WDD 2012 – Deaf Cinema

Terug naar overzicht

Meer dan 750 mensen waren aanwezig op WDD 2012 te Leuven! In vergelijking met andere jaren is dat een echt succes. Het thema Deaf Cinema was ook actueel en de studievoormiddag was zeer interessant. Jorn Rijckaert heeft duidelijk de basis van Deaf Cinema uitgelegd aan de hand van beelden en mooie power points. Een mooie visuele presentatie. Louis Neethling, de Engelse Dove filmmaker vertelde vanuit zijn eigen ervaring en de situatie in Engeland en een aantal landen waar hij aan meewerkte. Wellicht kunnen we de info van Louis ook gebruiken om hier meer Deaf Cinema en gemeenschapstelevisie te bekomen. Het was alleszins interessante informatie om verder te lobbyen!
In de namiddag waren er diverse interessante lezingen zoals een debat rond gemeenschapstelevisie met inbreng van diverse internationale doven. Ook VGT op VRT kwam aan bod en het talrijk opgekomen publiek heeft actief nagedacht over het lexicongebruik, regionale varianten, enzovoort. Het VGTC was echt dankbaar en kan dit meenemen naar het het overleg met het VRT!
Tenslotte was er nog een lezing over afstandstolken in het algemeen en het ESF project dat sinds 1 oktober officieel van start ging, een perfecte plaats om de doven te sensibiliseren over de stand van zaken van afstandstolken in Vlaanderen.
Naast bovenstaande lezingen stonden er nog diverse workshops op het programma. De workshop initiatie boetseren en tekenen was een voltreffer. De docenten Filip Heyninck en JP Desmidt vonden het een beetje vreemd dat er zoveel student VGT tolken kwamen ipv doven zelf, maar het is zeker goed gegaan!
Naast deze workshop was er ook een tentoonstelling waar dove kunstenaars hun werken tentoonstellen, dit door Kunstkring Ogenblik. De kunstenaars waren tevreden dat vele bezoekers van WDD hen een bezoekje kwamen brengen. Ze kregen zaterdag zo’n 300 bezoekers over de vloer.
De initiaties VGT en IS lokte zoveel volk dat de zalen te klein waren. Dit was nieuw op WDD en is zeker voor herhaling vatbaar. Ook de doorlopende kortfilms “Deaf Cinema”, met telkens een korte inleiding van Jorn zelf, had succes. Fevlado-Senioren organiseerde een fotozoektocht en ook dankzij het mooie weer konden zij genieten van het prachtige Leuven! Er waren meer deelnemers dan de vorige edities en ook meer dove deelnemers.
Terwijl de ouders ogen en handen tekort hadden om zoveel te zien, zorgde Kedokids vlekkeloos voor de kinderopvang. Hoedje af voor Kedokids want ze deden het zeer goed.
Zoals altijd hadden de infostanden ook veel bekijks. De ruimte was misschien iets te klein, gelukkig was de gezellige bar dichtbij .
Het officieel slot begon sterk met de trailer “Eyeopener” van Visualbox, de hele aula heeft muisstil en vol bewondering gekeken naar het filmpje! Daarna volgden toespraken van de voorzitters van Fevlado-Diversus en Fevlado. De winnaars van de workshops en de fotozoektocht mochten op het podium en dat vonden de deelnemers tof.
Het grote moment kwam, de uitreiking van de Hand van Vlaanderen! En de winnaar is Kurt Van Maeckelberghe! Kurt heeft in zijn leven al zoveel mooie toneelopvoeringen gespeeld en geregisseerd met Hand in ’t Oog. Een positief voorbeeld voor VGT! Toen hij het beeldje van de Hand van Vlaanderen in ontvangst wou nemen volgde toch wel een koude douche, Fevlado was het beeldje vergeten! De voorzitter André Lathouwers voelde zich er ook ongemakkelijk bij. Spijtig maar Kurt zal zijn prijs binnenkort krijgen op een andere mooie gelegenheid!

We kunnen besluiten dat WDD 2012 in Leuven inhoudelijk zeker interessant en geslaagd was. Dat was ook te zien aan de vele reacties. We hadden ook het weer mee. Iemand vertelde mij dat het meestal mooi weer is op WDD. Blijkbaar waakt er “hierboven” iemand dat er op WDD “zon schijnt” zodat de Vlaamse Dovengemeenschap tijdens WDD gezellig met elkaar kan samenkomen wat van WDD elk jaar opnieuw een bruisende evenement maakt.
Hier en daar waren er wat mankementen, zoals een aantal dranken snel op, infostand misschien iets te klein en de uitreiking van de Hand van Vlaanderen. Elke keer is er op WDD, wat een grote organisatie is, wel iets aan te merken en het is aan ons om hieruit te leren.

En nu op naar WDD 2013 in Oostende! Het team van Fevlado-Diversus is alweer bezig met de planning, inhoud, contact opnemen met docenten, enz. We hopen jullie te zien op 28 september 2013 in Oostende!

Pascal Mollet
coördinator
namens Fevlado & Fevlado-Diversus