Actualiteit

Update: Onderwijsproject Gelijke Kansen in Vlaanderen

Terug naar overzicht

Fevlado krijgt projectsubsidies van Gelijke Kansen in Vlaanderen voor een verkennend onderzoek naar de meest passende, haalbare en wenselijke tweetalige onderwijsvorm voor dove en horende kinderen in Vlaanderen. Meer info over het project lees je hier.

Het project ging van start in oktober 2014. Hier kan je lezen welke werkzaamheden er uitgevoerd zijn tussen oktober en december 2014.

Wat is er in de periode tussen december 2014 en januari 2015 gebeurd?
 • Marieke heeft verder gesprekken gevoerd met experten, namelijk met Prof. Dr. Van De Craen (VUB, expert taal en onderwijs), Dr. Tijsseling (een Nederlandse dove pedagoge) en ze had een tweede gesprek met Dr. Haualand.
 • ook was Marieke aanwezig op de DVD-voorstelling van “Les funambules de Sainte-Marie”. Dit is een documentaire over het tweetalige onderwijsprogramma in de school van Sainte-Marie in Namen. In deze horende school volgt ook een groep dove kinderen onderwijs. In de klas is de meerderheid van de kinderen horend en volgen er ook enkele dove leerlingen les. Twee leerkrachten geven er simultaan les, de ene in gesproken taal en de andere in de Waalse gebarentaal. Ze tolken niet, maar spreken de lesinhoud vooraf met elkaar af. De documentaire was erg interessant en riep een aantal nieuwe vragen op. Daarom gaat Marieke, samen met Griet Gommeren (horende mama van twee horende kinderen en een doof kind) en Stefaan Breemersch (dove papa van twee dove kinderen) van de stuurgroep naar de school om er in gesprek te gaan met het team van leraars en met de leidinggevende(n).
 • verder was Marieke bezig met het plannen van buitenlandse voorbeeldscholen. In de begroting van het project is er een budget voorzien voor bezoeken aan scholen.

Welke scholen zullen wanneer worden bezocht?

 • Amerika: 15 t.e.m. 23 februari
  • California School for the Deaf (CSD) in Fremont – een dovenschool met goed tweetalig onderwijs in Amerikaanse gebarentaal en Engels.
  • Maryland School for the Deaf (MSD) in Washington DC – eveneens een dovenschool met een goede reputatie over onderwijs in Amerikaanse gebarentaal en Engels. Men zegt dat er een verschil is tussen CSD en MSD, maar wat dat verschil precies inhoudt, zullen we moeten zien.
  • PS347 in New York – hier gaan 200 CODA’s (horende kinderen van dove ouders) en 20 dove kinderen naar school en krijgen er tweetalig onderwijs, in Amerikaanse gebarentaal en Engels. 
Naar de scholen in Amerika zal vanuit de stuurgroep Maartje De Meulder mee gaan met Marieke. Maartje is onderwijsexperte en eveneens dove mama van een horende dochter, wat een interessante andere invalshoek kan zijn op de scholen en hun onderwijssystemen.

 • Frankrijk: 13 t.e.m. 27 maart
  • Poitiers (2LPE: Deux Langues Pour Une Education)
  • Toulouse (Ecole Jean-Jaurès)
 • Hong Kong : 14 t.e.m. 18 april
  • Hong Kong (Jockey Club Sign Bilingualism and Co-Enrolment in Deaf Education program)
De scholen in Hong Kong en Frankrijk hebben een soortgelijk programma als in de school van Sainte-Marie in Namen. Naar Frankrijk en Hong Kong zal vanuit de stuurgroep Griet Gommeren mee gaan met Marieke. Griet is horend en haar jongste dochtertje is doof. Ook hier kunnen twee verschillende blikken interessant zijn en elkaar aanvullen.

Wil je graag deze reizen van dichtbij opvolgen? Volg ons dan op de website van Fevlado en op Facebook. Heb je vragen, bedenkingen of opmerkingen, dan mag je steeds naar Marieke mailen: marieke.kusters@fevlado.be