Actualiteit

Pedagogische hulpmiddelen hoger onderwijs

Terug naar overzicht

Pedagogische hulpmiddelen hoger onderwijs
 
Studenten die obstakels ervaren in hun hogere studies, kunnen subsidies aanvragen bij het VAPH om ondersteuning te krijgen voor begeleiding in deze studie op bachelor of master niveau. Dove studenten hebben hier ook recht op.
 
Pedagogische hulpmidelen zijn verschillend aan gon-begeleiding. Gon-begeleiding kan verkregen worden van het lager tot en met het middelbare onderwijs, tijdens de lesuren. Dit is een belangrijk verschil met pedagogische hulpmiddelen, deze worden aangewend buiten de lestijden.
 
Fevlado heeft onlangs een vraag gesteld aan het VAPH in kader van een tekort binnen het volwassenen onderwijs. In dit type van onderwijs is het immers niet mogelijk om gon-begeleiding of ondersteuning via pedagogische hulpmiddelen te krijgen, terwijl dove studenten in het volwassenen onderwijs ook vaak nood aan hebben aan begeleiding buiten de lesuren. Als deze begeleiding er zou zijn, zouden doven meer geneigd zijn om een bijkomende opleiding binnen het volwassenenonderwijs te volgen, aangezien deze ondersteuning hun slaagkansen vergroot.
 
Het VAPH is onze vraag intern aan het bekijken, Fevlado volgt dit van dichtbij op. Hopelijk kunnen we binnenkort het recht op pedagogische hulpmiddelen voor studenten in het hoger onderwijs verkrijgen.