Actualiteit

Hand van Vlaanderen 2014 voor Helga Stevens

Terug naar overzicht

bron film: EUD

Op WereldDovenDag werd naar goede gewoonte ook De Hand van Vlaanderen uitgereikt. Dit is een prijs die toegekend wordt aan een persoon of een groep die zich in het voorbije jaar verdienstelijk had gemaakt of zich op een bijzonder manier had ingezet voor de Vlaamse dovengemeenschap.

Er werden vijf personen genomineerd waaruit een onafhankelijke jury haar keuze maakte. De winnaar kreeg van bijna alle juryleden een 7 of meer op 10 en won de prijs met grote voorsprong op de andere kandidaten.

Helga Stevens werd genomineerd omwille van haar verkiezing tot Europarlementslid. Zij is de eerste dove en gebarentalige persoon in België die één van de schaarse plaatsen in het Europees Parlement wist te bemachtigen. Daardoor is zij nog meer dan voorheen een rolmodel voor dove jongeren.

De prijs werd uitgereikt door Filip Verstraete, ex-voorzitter van Fevlado, die een overzicht gaf van de voorbije 10 uitreikingen. De eerste Hand van Vlaanderen werd namelijk uitgereikt in 2004. Er was ook bijzondere aandacht voor twee winnaars die overleden in 2013: Jef Vandendriessche en Mathieu Martens. Hij werd tijdens de uitreiking bijgestaan door Johan Van Landuyt, bestuurder van Fevlado, en Ludo Van Campenhout, schepen van de stad Antwerpen.