Actualiteit

Standpunt van Fevlado over het gele fietsbordje dat in Nederland werd ontworpen voor dove en slechthorende fietsers

Terug naar overzicht

De foto van een Nederlands slechthorend meisje die poseert met een geel fietsbordje, speciaal ontworpen voor de dove en slechthorende fietsers, doet snel de ronde in de sociale media. Dit nieuwe bordje moet een vorige versie – de letters ‘SH’ met een rode streep ertussen - vervangen. Het initiatief komt van een Nederlandse slechthorende vrouw die ondervond dat het ‘SH’-bordje niet voor iedereen even duidelijk is en bovendien ook niet begrepen wordt door buitenlanders.
Het gele bordje, waarop een oor is afgebeeld met een rood kruis erdoor, zou volgens de bedenker minder stigmatiserend overkomen dan het vorige ontwerp en bijdragen tot een grotere veiligheid voor de dove en slechthorende fietsers in het verkeer.

Als gevolg van deze nieuwsverspreiding kreeg Fevlado verschillende keren de vraag of er een gelijkaardig initiatief bestaat in Vlaanderen, en of we ook dergelijke bordjes in de aanbieding hebben. Fevlado is niet echt voorstander van zo’n bordjes; ze blijven stigmatiserend. Dove en slechthorende personen worden gestereotypeerd als mensen die moeite hebben met het verkeer. Dit is te vergelijken met het beweren dat ouderen of vrouwen meer moeite hebben met autorijden. Moet er dan ook voor hen bordjes ontworpen worden? Fevlado wenst niet mee te doen aan dergelijke acties gebaseerd op vooroordelen.
 
Dat dove en slechthorende personen een “auditieve beperking” hebben, maakt van hen geen minder goede verkeersactoren, zeker niet minder dan horende personen op de fiets met een koptelefoon en luide muziek in hun oren. Het bordje blijft steeds bijdragen tot de negatieve beeldvorming over dove en slechthorende personen, namelijk dat ze niet even goed kunnen fietsen in het verkeer dan andere weggebruikers. Dove en slechthorende weggebruikers hebben meer visuele mogelijkheden wat van hen gelijkwaardige weggebruikers maakt. Die visuele capaciteiten moeten gestimuleerd worden zodat ze optimaal benut worden in het verkeer, bijvoorbeeld met extra spiegels, of het aanleren van de reflex om meer rond te kijken. Bovendien is Fevlado van mening dat zo’n bordje niet noodzakelijk is om het verkeer veiliger te maken. Het verkeer moet voor iedereen even veilig zijn, zelfs voor de horende mensen met muziek in hun oren.
 
Alhoewel Fevlado zich dus onthoudt van het sensibiliseren van het gebruik van dergelijke bordjes in het verkeer, benadrukt ze dat het gebruik ervan uiteraard een vrije keuze is. Maar Fevlado zelf verkoopt dergelijke fietsbordjes dus niet.

Klik hier voor de pdf versie.