Actualiteit

Huis van Alijn lanceert unieke gratis app voor doven

Terug naar overzicht

Vanaf oktober kunnen in het Huis van Alijn ook mensen met een auditieve beperking de verhalen van het dagelijks leven in de 20ste eeuw beleven. Een visioguide in Vlaamse Gebarentaal neemt de bezoeker mee in het museum. Op WereldDovenDag, nu zaterdag 27 september, wordt deze gratis app aan het publiek voorgesteld, een exclusieve preview.
 
“Een gratis museum-app voor mensen met een auditieve beperking is een primeur in Vlaanderen. Het Huis van Alijn is een plek voor iedereen. Deze app is de eerste stap in een traject om ook mensen met een auditieve beperking een uniek museumbezoek te bieden. Zo willen we o.a. investeren in een opleiding Vlaamse Gebarentaal voor onze publieksassistenten.”, aldus museummedewerker Wendy Van Hoorde.
 
De gratis visioguide downloaden, is mogelijk vanaf volgende maand via verschillende online platformen: Mac App Store, Google Play Store en Windows Phone Store. Aan de museumbalie worden 3 tablets ter beschikking gesteld. Dove tolk VGT Sara Geudens is de gids van dienst. 23 fragmenten laten de bezoeker op eigen tempo kennismaken met 23 museumkamers en nodigen uit om te kijken, leren en inspireren. De volledige museumopstelling komt aan bod.
 
Dit traject werd uitgevoerd in samenwerking met Fevlado (vertaling naar Vlaamse Gebarentaal), Signfuse (app development) en werd financieel ondersteund door het Elia Fonds en de Vrienden van het Huis van Alijn vzw.
Cultureel erfgoed van alledag is een immense schatkamer van verhalen over de dingen die (n)ooit voorbijgaan.
 
Voor het Huis van Alijn is het lanceren van deze visioguide een belangrijke stap in zijn beleid om drempels weg te werken zodat meer mensen met het museum, de collectie en de werking kunnen kennismaken. Het museum zal ook in 2015 nieuwe initiatieven bekend maken die het museumbezoek voor personen met een auditieve en visuele beperking een belangrijke meerwaarde geven.  
 
VISIOGUIDE
gratis app: 23 fragmenten + intro & info
in Vlaamse gebarentaal met Nederlandstalige ondertiteling
3 gratis tablets ter beschikking aan de museumbalie
Vanaf oktober te downloaden op smartphone of tablet via
Mac App Store (Iphone of Ipad)
Google Play Store (Android)
Windows Phone Store

Klik hier voor de uitleg over Visioguide in VGT

HUIS VAN ALIJN
Kraanlei 65, 9000 Gent
T 09 269 23 50
F 09 269 23 58

Klik hier voor de intro van het Huis van Alijn in VGT
 
Openingsuren:
dinsdag tot zaterdag: 11:00 - 17:30
zondag: 10:00 - 17:30

Klik hier voor de website.
Bron: persbericht Huis van Alijn