Actualiteit

DovenActie groepen in verschillende steden.

Terug naar overzicht

Is de Stad, waar u (dichtbij) woont, doof vriendelijk?
Is er nood aan meer dialoog, communicatie en kennismaking tussen doven en steden?
Fevlado wil inspanningen doen om nieuwe verenigingen op te richten  in verschillende steden!

Verschillende steden hebben inspanningen gedaan om hun stadsdiensten, feesten in hun steden, ... toegankelijk te maken voor doven.

Volgens Fevlado weten heel wat doven niet dat er in bepaalde steden, dankzij het stadsbestuur, inspanningen gedaan zijn om dienstverlening  voor doven toegankelijk te maken. Bv. gratis tolken, wachtdiensten bereiken per sms, gsm-nummer politiedienst voor dove bewoners, toegankelijkheid op feesten in de stad,...
 
Stadsbesturen krijgen graag feedback van al hun bewoners, dus ook van dove bewoners. In verschillende steden zijn er geen dovenclubs en sommige dovenclubs werken niet samen met de stad omdat daar weinig interesse of tijd voor is. Daardoor wordt de communicatie tussen dove bewoners en het stadsbestuur moeilijker. Hoe lossen wij dit op?
 
Fevlado denkt dat de beste oplossing is dat er doven ”verenigingen” in enkele steden komen, maar niet zoals de reeds bestaande dovenclubs die vooral sociale acitviteiten organiseren.
 
De doelstellingen van deze organisaties zijn:
 
  • de belangen en rechten van doven in de stad verdedigen
  • de toegankelijkheid in de stad bevorderen ( verbeteren)
  • doven de kans geven om de verschillende bezienswaardigheden in de stad te bezoeken.
  • doven de kans geven om mee te discussiëren en na te denken over wat beter/anders kan in de stad
 
In Gent is DovenActie Gent is ondertussen met succes opgericht.  Méér hierover kan  je in ons tijdschrift Dovennieuws lezen.
 
Voor andere steden worden binnenkort de eerste bijeenkomsten georganiseerd.
 
  • In samenwerking met dovenclub ‘Stil en Blij’ komt DovenActie Ieper de eerste keer samen op zaterdag 12 april 2014 om 17u30 in zaal De Spiegel: Rijselsestraat 98 in Ieper. Tip: om 14u organiseert ‘Stil en Blij’ een bowling, dus je kan er een mooie dag van maken als je naar beide activiteiten na elkaar gaat. 
  • In samenwerking met dovenclub ‘Tred’ uit Brussel komt DovenActie Leuven een eerste keer samen op vrijdagavond 25 april om 19u30 in café Kosmopol, Martelarenplein 10 in Leuven, pal tegenover het station.
  • Op 3 mei 2014 om 15u komt DovenActie Roeselare een eerste keer samen in het spiksplinternieuwe gebouw ARhus, De Munt 8 in Roeselare.
  • Ook DovenActie Lier en DovenActie Waregem plannen binnenkort ook een eerste bijeenkomst, maar de juiste datum en plaats is nog niet bekend. We laten jullie in elk geval zo snel mogelijk weten waar de eerste bijeenkomst doorgaat.
 
Laat weten als je op een van de eerste bijeenkomsten aanwezig wil zij via ledenbeweging@fevlado.be.

Als je niet voldoende VGT kent, laat het dan ook weten, dan zorgen we voor een tolk voor jou!
 
Ook ideeën om DovenActiegroepen op te richten in andere steden zijn nog altijd welkom, zo zoeken we bijvoorbeeld nog mensen die een groep willen helpen opzetten in Mechelen, maar ook ideeën die uit andere steden komen willen we ten volle steunen.