Actualiteit

Nieuw DovenActie in verschillende steden

Terug naar overzicht

Is de Stad, waar u (dichtbij) woont, doof vriendelijk?
 
Is er nood aan meer dialoog, communicatie en kennismaking tussen doven en steden?
 
Fevlado wil inspanningen doen om nieuwe verenigingen op te richten  in verschillende steden!
 
Verschillende steden hebben inspanningen gedaan om hun stadsdiensten, feesten in hun steden, ... toegankelijk te maken voor doven.
 
Volgens Fevlado weten heel wat doven niet dat er in bepaalde steden, dankzij het Stadsbestuur, inspanningen gedaan zijn om dienstverlening  voor doven toegankelijk te maken. Bv. gratis tolken, wachtdiensten bereiken per sms, gsm-nummer politiedienst voor dove bewoners, ...
 
Volgens Fevlado maken ook weinig doven gebruik van deze inspanningen. Stadsbesturen krijgen   graag feedback van al hun bewoners, dus ook van dove bewoners.  Geven dove inwoners feedback? Hebben doven inspraak? Hoe en via welke kanalen doen ze dit dan?
 
In verschillende steden zijn er geen dovenclubs en sommige dovenclubs werken niet samen met de stad omdat daar weinig interesse of tijd voor is. Daardoor wordt de communicatie tussen dove bewoners en het stadsbestuur moeilijker. Hoe lossen wij dit op?
 
Een stad heeft heel wat bezienswaardigheden en organiseert feesten. Er  zijn ook heel wat initiatieven zoals: Open bedrijvendag, Open monumentendag, Erfgoeddag, ...Verschillende doven hebben hier interesse voor maar hoe wordt dit het best georganiseerd? Wie kan hiervoor tolken regelen?
 
Fevlado denkt dat de beste oplossing is dat er doven ”verenigingen” in enkele steden komen, maar niet zoals de reeds bestaande dovenclubs die vooral sociale acitviteiten organiseren.
 
De doelstellingen van deze organisaties zijn:
 
  • de belangen en rechten van doven in de stad verdedigen
  • de toegankelijkheid in de stad bevorderen ( verbeteren)
  • doven de kans geven om de verschillende bezienswaardigheden in de stad te bezoeken.
  • doven de kans geven om mee te discussiëren en na te denken over wat beter/anders kan in de stad
  • ...
 
Fevlado wil graag inspanningen doen om samen met jullie in verschillende steden hierover van gedachten te wisselen!
 
Ben je benieuwd hoe we deze nieuwe vereniging gaan aanpakken? Zorg dan dat je zeker aanwezig bent op één van onze bijeenkomsten.  
 
Welke steden ?
DovenActie Gent is ondertussen met succes opgericht.  Méér hierover kan  je in ons tijdschrift Dovennieuws lezen.
 
Voor andere steden willen wij ook bijeenkomsten laten organiseren. Wij dachten aan DovenActie Ieper - DovenActie Roeselare - DovenActie Leuven- DovenActie Lier - DovenActie Waregem en DovenActie Mechelen
 
Andere stad?
Denk je dat een dergelijke bijeenkomst ook voor jouw stad interessant kan zijn of  heb je interesse om zo’n bijeenkomst te organiseren, maar jouw stad staat hierboven niet vermeld?  Neem dan zeker contact op met Fevlado!
Mail ons via: ledenbeweging@fevlado.be en wij nemen contact op met jou!