Actualiteit

Verslag WereldDovenDag 2013

Terug naar overzicht

VGT thumbnailVGT thumbnail

Klik hier voor meer foto's.

Wereld Doven Dag ging dit jaar door in Oostende en dat zullen veel Vlaamse Doven geweten hebben, er kwamen niet minder dan 850 bezoekers over de vloer van De Grote Post.
Het concept van WDD met een studievoormiddag, diverse workshops, open discussies, een quiz, enz. , slaat aan. Dankzij de kinderopvang door kinderclub ‘De dolfijntjes’, konden de ouders zorgeloos van WWD genieten.
 
Met de studievoormiddag “Het dove kind en VGT; ouders en dovengemeenschap samen in zee” werd het startschot van de 19de WDD gegeven. Gastdocent Hilary Sutherland bracht een mooie en levendige presentatie over het belang van dove rolmodellen voor ouders en hun dove kinderen bij de vroege thuisbegeleiding. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat dit een positief effect heeft op de ouders en hun kinderen, ook de rol van de Dovengemeenschap is belangrijk. De getuigenissen van Kathleen Vercruysse en de familie Cottenie kon deze stelling alleen maar bekrachtigen.
Net voor de lunchpauze was het tijd voor de bekenmaking van de winnende ontwerpen van de T-shirt wedstrijd.  De tekeningen van Mariya Luk’yanova en Sara Pan zullen voortaan op de Fevlado- Diversus VGT T-shirts prijken.
 
Aansluitend op de studievoormiddag volgde er een workshop: het VGT-aanbod en de activiteiten voor ouders en hun dove kinderen. We telden een tiental horende ouders, als deze mensen de verkregen informatie verder verspreiden kunnen we voorzichtig van een succes spreken.
 
Zoals elk jaar werd de infobeurs druk bijgewoond, het gebouw stelde ons helaas niet in staat om alle standen op 1 locatie te organiseren.
In de namiddag konden de bezoekers terecht bij de diverse workshops: Vlaamse Dove Zelfstandigen, communicatie met Doofblinden, panel afstandstolken, initiatie VGT, open discussie verenigingsleven en start Vlaamse Dovenparlement, initiatie toneel enz.
 
Om 19u  was het tijd voor het officieel slot.
Nadat Bart Deboiserie, als dank voor de steun van het kabinet cultuur, een exemplaar van het boek “Gebarentaal Redt” kreeg begon de voorzitter van Fevlado, Andre Lathouwers, met de uitreiking van de “Hand van Vlaanderen” met een leuke verassing.
Dit jaar zouden alle genomineerden vernoemd worden. De genomineerden waren: Hilde Verhelst ( muziekclip met Frimout, boek Gebarentaal Redt, Visual Box, ... ), Kathleen Vercruysse en Mark Wheatley (de strijd voor meer tolken in het gewoon onderwijs voor alle leeftijden ), Nowedo ( medewerking boek “Gebarentaal Redt ), Jorn Rijckaert (Visual Box, Deaf Cinema) en Bram Van Braeckevelt ( politiek debat in VGT ).
De winnaar is Jorn Rijckaert. Jorn was heel trots op zijn trofee en zei: “Dit is niet mijn trofee, wel een trofee voor Visual Box, zonder al die mensen zou ik hier niet staan!
 
Nieuw was ook verkiezing van het “Gebaar van het jaar”. Het aantal inzendingen en stemmen was voor deze eerste verkiezing zeker een succes! Android, “dat is het”, afstandstolken en Jong Fevlado zijn de winnende gebaren per categorie. Het gebaar “dat is het” kreeg de meeste stemmen en is dan ook het “Gebaar van het jaar 2013”!
 
Aan de slotvoorstelling kwam nog een verrassend einde, er werd een mooie, romantische film getoond en de kinderen van Dana Theys en Stefaan Breemersch vroegen op een vertederende manier aan hun papa of hij met hun mama wilde trouwen! Ze kwamen op het podium en gaven elkaar hun ja-woord. De hele zaal was ontroerd!
 
Daarna werd er in de bar van de Foyer gezellig nagepraat en terwijl de jeugd hun hersenen pijnigde tijdens de quiz van Jong-Fevlado, genoten de “ouderen” van een frisse pint.
 
We kunnen besluiten dat WDD 2013, geslaagd was, zeker en vast ook dankzij de steun van de vele vrijwilligers van Nowedo.
Een minpuntje was het gebouw, het had duidelijk haar beperkingen, zeker voor zo’n groot aantal bezoekers. De vele verdiepingen en verschillende locaties zorgden ervoor dat iedereen veel heen en weer moest lopen, maar de perfecte locatie bestaat niet...
 
Volgend jaar organiseren we WDD in Antwerpen in samenwerking met dovenclub Madosa.