Actualiteit

Jorn Rijckaert wint "Hand van Vlaanderen"

Terug naar overzicht


Naar jaarlijkse gewoonte vond tijdens het officiële slotgedeelte van WDD op 28 september de uitreiking van “De Hand van Vlaanderen” plaats door Fevlado vzw.
 
De prijs wordt overhandigd aan een persoon of een groep die zich in het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt of zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de Vlaamse dovengemeenschap. Iedereen kan kandidaten voordragen en de beslissing wordt genomen door een onafhankelijke jury. Een mooi kunstwerk van Jean-Pierre Desmidt vormt de hoofdprijs.
 
Volgende genomineerden waren (tussen haakjes leest u de redenen die werden vermeld door de personen die hen hebben voorgedragen): Hilde Verhelst (muziekclip met Frimout, boek Gebarentaal Redt, Dove KinderTheater, Karrewiet, ...), Kathleen Vercruysse en Mark Wheatley (de strijd voor meer tolken in het gewoon onderwijs voor alle leeftijden), Nowedo vzw (actieve inzet van de dovenclub rond het boek met DVD “Gebarentaal Redt”), Jorn Rijckaert (Visual Box, Deaf Cinema) en Bram Van Braeckevelt (eerste politiek debat in VGT).
 
De winnaar Jorn Rijckaert mocht het felbegeerde kunstwerk uit de handen van de voorzitter van Fevlado, Andre Lathouwers, ontvangen.
Jorn Rijckaert was heel trots maar liet duidelijk weten dat hij de trofee opdroeg aan de hele ploeg van Visual Box, want zonder hen zou hij die prijs nooit krijgen. Een mooi gebaar van een heel terechte winnaar! Na het slot nodigde hij dan ook iedereen die al met Visual Box samenwerkte uit om samen op de foto te staan.
 
Jorn Rijckaert studeerde aan de Universiteit van Antwerpen en behaalde daar een Master diploma in  filmstudies en Visuele Cultuur. Hij liep stage op de VRT en maakte diverse reportages over de doven en hun cultuur bij deredactie.be en karrewiet. Momenteel werkt hij als programmamedewerker bij de VRT en is ook deeltijds bezig met eigen projecten. Jorn Rijckaert is de oprichter van Visual Box en is er samen met zijn ploeg in geslaagd om een volledig nieuwe gemeenschapsmedia voor de Vlaamse Gebarentaligen op te bouwen. Visual Box maakt uitzendingen voor en door doven en Vlaamse Gebarentaligen en zorgt op die manier voor een toegankelijke verspreiding van informatie.