Actualiteit

Toegankelijkheidsoverleg bij de VRT

Terug naar overzicht

Toegankelijkheidsoverleg bij de VRT
Op maandag 9 september was Fevlado aanwezig op het jaarlijkse Toegankelijkheidsoverleg van de VRT. Daar wordt aan de uitgenodigde belangenorganisaties toegelicht wat er het afgelopen jaar gerealiseerd is op vlak van toegankelijkheid. Hoe ver staat het met betrekking tot ondertiteling en VGT op de VRT?
 
Ondertiteling
In de huidige beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT staat dat tegen eind 2014 95% van de programma’s en 100% van de nieuws- en duidingsprogramma’s op Een, zoals bijvoorbeeld Terzake en De Zevende Dag, op Canvas, Ketnet en OP12 ondertiteld moeten zijn. Deze doelstelling is nu al behaald, al voor de maand juli van dit jaar. Ook op deredactie.be en ketnet.be komt er binnenkort ondertiteling van het Journaal en Karrewiet.
Doordat er een paar minuten verschil zit tussen de opname en de uitzending van de programma’s, verbetert de kwaliteit van de ondertiteling. In vergelijking met andere Europese landen scoort de VRT hier zeer goed. Landen als Nederland, Denemarken, Zweden en Engeland komen kijken om te weten hoe de VRT dit aanpakt.  
 
VGT
Nu wordt het Journaal van 19u voorzien van horende tolken VGT, via deredactie.be en ‘net gemist’. Karrewiet is te bekijken met dove tolken via ketnet.be en ‘net gemist’. Bij Karrewiet+ (2de zaterdag van de maand) en De week van Karrewiet kan je de tolken VGT tijdens de uitzending zelf op de TV bekijken. Een dove eindredacteur bewaakt daar de kwaliteit. Er wordt ook samengewerkt met verenigingen en het Vlaams GebarentaalCentrum (VGTC) rond het lexicon. De komende maanden komt er een onderzoek rond Karrewiet met VGT. De kijkcijfers evolueren positief.
Ook goed nieuws is dat er bij de live verkiezingsshow in 2014 tolken VGT ingezet zullen worden. Die show en andere verkiezingsprogramma’s zullen ook ondertiteld worden. Fevlado zal nu nog lobbyen om ook bij die andere programma’s tolken VGT in te schakelen.
 
Overzicht aanbod voor doven
Fevlado vroeg vorig jaar aan de VRT om alle info over het toegankelijk aanbod voor doven op één plaats te verzamelen; dove personen moeten nu teveel zoeken en begrijpen niet altijd goed hoe alles werkt. De VRT ging op deze vraag in en verzamelde alles op deze webpagina. Daar vind je ook uitleg in VGT. Fevlado vraagt nu nog om op die pagina de woorden ‘auditieve beperking’ aan te passen.
 
Fevlado is tevreden met de positieve ontwikkelingen, en wil graag verder goed samenwerken en overleggen met de VRT.
De VRT stuurde naar aanleiding van het Toegankelijkheidsoverleg een persbericht rond.
 
Wie nog opmerkingen of vragen heeft, mag die doorgeven aan de VRT, via toegankelijkheid@vrt.be of aan de cel Belangenbehartiging van Fevlado, via belangenbehartiging@fevlado.be