Actualiteit

WDD 2012 UPDATE

Terug naar overzicht

VGT thumbnailVGT thumbnailVGT thumbnailVGT thumbnailVGT thumbnailVGT thumbnailVGT thumbnail

WDD 2012 op 29 september in Leuven

THEMA DEAF CINEMA

Dit jaar gaat Werelddovendag door in Leuven, meer bepaald op de campus van de Universiteit van Leuven. Centraal punt is de ALMA. Daar vindt de infobeurs plaats, kan je iets eten en drinken, is er kinderopvang, ...
Het thema dit jaar is “Deaf Cinema”. Voor dit thema werkt Fevlado-Diversus samen met Visual Box. In de voormiddag is er een interessante lezing van Jorn Rijckaert over Deaf Cinema. In zijn lezing zal hij uitleggen wat Deaf Cinema juist is. Waarom en waar zie je dat? Als gastdocent hebben we Louis Neethling uitgenodigd, dat is een gekende Britse dove filmmaker. Naast de studievoormiddag en de gebruikelijke infobeurs is er nog een ruim en boeiend programma.

 1. DEAF CINEMA

  Studievoormiddag “Deaf Cinema” door Jorn Rijckaert – AULA WEBER
  Gastspreker: Louis Neethling (Groot-Brittannië)

  Jorn Rijckaert introduceert u in de wereld van Deaf Cinema. Wat houdt het in, hoe is het ontstaan, ...

  Jorn Rijckaert studeerde af met een diploma Master in de filmstudies en Visuele Cultuur van de Universiteit Antwerpen. Hij liep stage op de VRT en maakte diverse reportages over de doven en hun cultuur bij deredactie.be en karrewiet. Nu werkt hij op de VRT als programmamedewerker. Louis Neethling, een internationaal bekende dove filmmaker komt vertellen vanuit zijn eigen ervaring.

  Doorlopende kortfilms “Deaf Cinema” – GEBOUW SOCIALE WETENSCHAPPEN (2e verdieping) (10 - 15 uur)
  Van 10 tot 15 uur tonen we doorlopend kortfilms die gemaakt zijn door dove filmmakers in het buitenland. Jorn Rijckaert zal bij elke film een korte inleiding geven waarom deze films bij “Deaf Cinema” horen. De kortfilms zijn:

  • Coming Out
  • Hands Solo
  • My Song
  • Fairytale of London Town
  • The End

  Panelgesprek rond gemeenschapstelevisie– AULA WEBER (14-15.30 uur)
  Voor het panelgesprek worden diverse beleidsmensen uitgenodigd. De dove filmmakers in het panel zijn Jorn Rijckaert, Louis Neethling (GBR) en Tony Bloem (NL). Het thema zal zijn “Een eigen TV-programma in Vlaanderen?”. Is dat mogelijk? Hoe en wat zijn de uitdagingen?

 2. INITIATIES

  Initiatie tekenen & boetseren – UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK (14-16 uur)
  Filip Heyninck (tekenen) en Jean-Pierre Desmidt (boetseren met klei) zullen tonen hoe je iets moois kan maken en introduceren je in Deaf Art. Laat je leiden door een dove kunstenaar. Misschien zit er een verborgen talent in jou? Inschrijven kan via hannes.de.durpel@fevlado.be en is noodzakelijk! Dit gaat door in de Universiteitsbibliotheek.

  Initiatie Vlaamse Gebarentaal – GEBOUW SOCIALE WETENSCHAPPEN (2e verdieping) (13.30-14.30 uur en 15-16 uur)
  Initiatieles Vlaamse Gebarentaal voor horende mensen. Maak op een aangename manier kennis met onze Vlaamse Gebarentaal! De les wordt gegeven door een dove lesgeefster. Vooraf inschrijven is niet verplicht maar handig voor de organisatie. Dit kan via diversus@fevlado.be.

  Initiatie International Sign – GEBOUW SOCIALE WETENSCHAPPEN (2e verdieping) (16-17.30 uur)
  De Dovengemeenschap wordt meer en meer internationaal. De wereld wordt klein. Men neemt het vliegtuig en zit al snel in Spanje. Internationale Doven vinden ook sneller hun weg naar Vlaanderen en omgekeerd. Wil je (nog) vlotter met hen communiceren? Dat kan! Carolien Doggen zal geïnteresseerden anderhalf uur les geven in International Sign. Zeker de moeite! Vooraf inschrijven is niet verplicht maar handig voor de organisatie. Dit kan via diversus@fevlado.be.

 3. LEZINGEN

  Lezing “Afstandstolken” – RAADSHERENZAAL (16-16.45 uur)
  Filip Verstraete, medewerker Fevlado Belangenbehartiging, geeft een lezing over het project afstandstolken. Hij zal uitleggen hoe dat juist werkt aan de hand van voorbeelden. Dit in samenwerking met CAB. CAB zelf zal in de Alma2 de bezoekers ook de mogelijkheid geven om afstandstolken te testen!

  Workshop “VGT op VRT” – RAADSHERENZAAL (17-17.45 uur)
  Het VGTC (Vlaams GebarentaalCentrum vzw) organiseert een workshop waarin gebrainstormd wordt over Vlaamse Gebarentaal in de media. Dit is vooral gericht op lexicongebruik, hiaten, regionale varianten,...

 4. DOORLOPEND PROGRAMMA (9.30-18 uur)

  Informatiebeurs – ALMA 2
  Organisaties die een link hebben met de dovenwereld stellen hun werking voor met infostanden, affiches, flyers,... De infobeurs opent zijn deuren al om 9u30.

  Kunsttentoonstelling - UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK
  Vlaamse dove kunstenaars stellen hun werk tentoon. Organisatie: kunstkring Ogenblik. Er is bewegwijzering aangebracht tussen de centrale site rond ALMA 2 en de tentoonstelling.

  Vanaf 9 uur.

  Kinderopvang – ALMA 2
  Kedokids, de kinderclub van Piramime zal instaan voor de kinderopvang. Kinderen van 3 tot en met 15 jaar zijn welkom! Om te weten hoeveel kinderen zij moeten opvangen, gelieve de kinderen in te schrijven via hannes.de.durpel@fevlado.be. Graag ook de leeftijd meedelen zodat wij een mooi programma kunnen opstellen voor de kinderen. De opvang is gratis.

  Tentoonstelling: “Mijn naam is 65” over naamgeving in de Vlaamse dovengemeenschap.

  Vanaf 13 uur.

  Fotozoektocht – STAD LEUVEN (start om 14.30 uur)
  Fevlado-Senioren organiseert een fotozoektocht door het levendige Leuven! De wandeling duurt circa 2 uur en comfortabele schoenen zijn aangeraden. Inschrijven kan via Fevlado-Senioren: dirknemegeer@telenet.be. Documenten voor de zoektocht zijn te verkrijgen aan de infostand van Fevlado-Senioren in de Alma 2. Deelname is gratis.

 5. AFSLUITING (19-23.30 uur)

  Officieel slot – AULA WEBER (19-20.30 uur)
  Slot met onder meer de uitreiking van de Hand van Vlaanderen, cursisten kunstworkshop tonen hun werk, jaarprijs van Fevlado voor meest verdienstelijke dove persoon of organisatie, grappige tussenkomsten van Serge Vlerick alias Tom, ...

  Slotwoord door Hugo Platteau, voorzitter Fevlado-Diversus.

  Gezellig samenzijn ism TRED – ALMA 2 (20.30-23 uur)

 6. PRAKTISCHE INFORMATIE

  Inkom: 10 euro. Op vertoon Dovenpas 5 euro. Tot 15 jaar gratis. Deuren open 9u30.
  Inschrijven initiatie via www.fevlado.be

  Er zijn de ganse dag drankjes en belegde broodjes te verkrijgen.’s Middags (12.30-14 uur) en ’s avonds (17-18.30 uur) kan je aanschuiven voor een warme maaltijd in de Alma 2. Dranken en maaltijden zijn aan te kopen via bonnetjes.

  Tolken Vlaamse Gebarentaal zorgen ervoor dat WDD voor iedereen toegankelijk is.

  WAAR: ALMA 2, PARKSTRAAT 39, 3000 LEUVEN.

  Er is een ondergrondse parking voorzien (Parkstraat) waar bezoekers van WDD de hele dag kunnen parkeren voor 1 euro.

  Hoe de parking het best bereiken met de auto?

  Via de ring rond Leuven aan de 'Parkpoort' richting stadscentrum via de "Parkstraat" rijden. Parkstraat aldoor volgen. Ongeveer 600 meter rechtdoor rijden en je ziet dan een rood gebouw. De parking is hier ondergronds. Het zal ook duidelijk aangegeven zijn met “parking WDD”

  Met de trein of te voet:

  Voor wie met de trein komt, het is ongeveer 20 minuten stappen van het station naar de Van Evenstraat:

  U neemt best de Bondgenotenlaan (grote laan rechttegenover het station) tot aan het standbeeld van Justus Lipsius, daar schuin links de Koning Leopold I-straat nemen. U komt vervolgens op het Ladeuzeplein (Universiteitsbibliotheek aan uw linkerkant). Het plein oversteken door de gevel van de bibliotheek te volgen. Vanaf hier kan u de bewegwijzering “WDD” volgen.

  MEER INFORMATIE EN NIEUWS OMTRENT WDD VIND JE TERUG OP DE WEBSITE VAN FEVLADO. VERLIES WWW.FEVLADO.BE DUS NIET UIT HET OOG!

 

HasawebHerithos - zorgt voor ICTVisualBoxCochlearRotaryNationale LoterijANAH NVSGLeuvenKatholieke Universiteit LeuvenVlaams-Brabant bouwt mee!