Actualiteit

Ere-voorzitter Mathieu Martens overleden

Terug naar overzicht


Vandaag, zaterdag 4 mei 2013, is Mathieu Martens,een van onze pioniers van de Vlaamse Dovengemeenschap, overleden in het ziekenhuis te Genk. 

Mathieu was sedert 1977 tot 1995 voorzitter van Fevlado vzw en samen met Broeder Maurice een van de drijvende krachten in de Vlaamse dovenwereld.  Als voorzitter en secretaris hebben die 2 mannen zeer veel bereikt voor de doven zoals het afdwingen van respect voor de gebarentaal, het oprichten van tolkenopleidingen (gestart in september 1981), het verkrijgen van DAC-personeelsleden waarmee ook de dovenverenigingen sterke steun konden krijgen.
 
Mathieu Martens was destijds ook directeur van CIDEG (Centrale Informatiedienst voor Doven en Gehoorgestoorden) te Brussel -  dit veranderde in 1986 naar het toenmalige Cultuur voor Doven dat we nu kennen als Fevlado-Diversus.  In 1991 werd dan onder impuls van Fevlado ook het CAB opgericht.
 
Ook was Mathieu een gemotiveerde medewerker bij de oprichting van het ECRS in 1985, dat is nu gegroeid tot het huidige EUD (European Union of the Deaf) en kon hij samenwerken met sterke buitenlandse doven zoals Asger Bergmann, Terry Riley, Johan Wesemann, ..
 
In 1995 gaf Mathieu dan de voorzittersfakkel van Fevlado door aan mij huidige voorzitter. In de jaren 1970 – 1980 hebben wij trouwens zeer veel contacten gehad en mij zo een beetje voorbereid als zijn “opvolger”.
 
Ook in Limburg was Mathieu een sterke figuur met heel veel ideeën en initiatieven. Als doof persoon was hij vooral een self-made man,  hij was enorm leergierig en las veel boeken die hij goed kon onthouden.  Zijn kennis van de Nederlandse taal was wel opvallend sterk en dat hielp hem ook wel in zijn groei tot een van de grootste dove leiders die ons land gekend heeft.  In die tijd was hij al intelligent genoeg om te zien dat de dove mensen meer moeten samenwerken met politici en hij bouwde dan ook waardevolle contacten op met verschillende ministers en staatssecretarissen (Karel Poma, Luc D’Hoore, Gaston Geens, Jan Lenssens, Wivina De Meester, Steve Stevaert, ...) – hierdoor groeide Fevlado ook uit tot een belangrijke organisatie dat respect kreeg van de Vlaamse Overheid.
 
Mathieu was ook een levensgenieter – hij hield wel goed eten en drinken als het maar van goede kwaliteit was, zijn gezin was zijn trots en hij kon echt fier vertellen over zijn 3 kinderen en zijn echtgenote die hem al die jaren bleef steunen.  
 
Op het einde van zijn carrière begon hij wel te sukkelen met zijn gezondheid maar bleef hij toch geestelijk helder en kon nog veel doen voor de vzw Limburgia en het Centrum De Schakel als adviseur en raadgever.  Ook zijn sterk geheugen, getuige daarvan het interview met Mathieu Martens (Dovennieuws maart 2013) in de reeks rond het erfgoed van de Dovengemeenschap, werd vaak geraadpleegd door onze diensten als we bepaalde dingen wilden weten over de geschiedenis van de Vlaamse Dovenbeweging waarvan Mathieu een van de spilfiguren was.  Uit dank voor zijn verdiensten was Mathieu ook ere-voorzitter van Fevlado vzw en Limburgia vzw.
 
We gaan hem missen.

André Lathouwers
Voorzitter Fevlado vzw

Klik hier voor de rouwbrief.