Actualiteit

Minderheidstalen moeten beschermd worden!

Terug naar overzicht

De helft van de ongeveer 6.000 talen op de wereld zal tegen het einde van deze eeuw uitgestorven zijn als er geen dringende maatregelen worden genomen. Minderheidstalen beschermen is een verplichting, want het raakt aan een mensenrecht.
 
Dat zegt Rita Izsák, een onafhankelijke expert van de Verenigde Naties rond minderheden, in haar laatste rapport.
 
Taal is, zo stelt ze, heel erg belangrijk voor minderheden, als uitdrukking van hun identiteit, en van levensbelang in de bewaring van de groeps- en culturele identiteit.
 
Mensen die vechten voor taalrechten worden vaak gezien als bedreigend voor de eenheid van een natie, die meestal streeft naar één taal en één identiteit; nochtans is het vanuit mensenrechtenperspectief zeer belangrijk dat overheden die diversiteit aan talen eerder zien als verrijkend. Dit zouden ze, nog volgens Izsák, moeten doen door onderwijs in minderheidstalen aan te bieden, en door die talen ook in het publieke leven, in de media, bij de openbare dienstverlening en bij justitie te gebruiken.

Lees hier het volledige artikel.
 
Ook gebarentalen moeten beschermd worden. UNESCO heeft een Wereldatlas van Bedreigde Talen, en sinds 2011 streeft professor Ulrike Zeshan ernaar om hier ook gebarentalen in op te nemen. Ze gaf hierover meer uitleg tijdens een Conferentie die WFD en EUD organiseerden in 2011 in Noorwegen rond gebarentalen als bedreigde talen. Fevlado was op deze Conferentie aanwezig.