Actualiteit

Wanneer wordt het nummer 112 toegankelijk?

Terug naar overzicht

Fevlado lobbyt al jaren voor de toegankelijkheid van het noodnummer 112. 
 
In januari en februari waren er 2 vergaderingen samen met de federale overheid in Brussel. Daar werden 2 items besproken.
 
Eerst en vooral het bereiken van het nummer 112 via sms; de overheid hoopt dit systeem nog dit jaar in de zomerperiode uit te kunnen testen. Als de resultaten daarvan positief zijn, dan kan het systeem echt van start gaan. 
 
Daarnaast is de overheid ook al aan het denken om een app. te ontwikkelen om zo het nummer 112 via je i-phone of tablet te kunnen bereiken. En dat systeem zou dan door zowel dove als horende mensen kunnen gebruikt worden. Als horende mensen die app. gebruiken, zou er automatisch gebeld worden naar het nummer 112. Voor dove mensen zou men werken met een systeem dat ‘alarm-chat’ genoemd wordt, dan kan je dus chatten met de mensen van het nummer 112. Fevlado vraagt nu al om op termijn ook via afstandstolken te kunnen werken met die app. 
 
Maar voorlopig blijft het dus nog steeds afwachten. We merken wel dat de FOD de laatste 2 jaar echt inspanningen doet, maar we hopen dat we binnenkort nu eindelijk het nummer 112 echt zullen kunnen gebruiken!