Actualiteit

Uniek: onderzoeksrapport over Vlaamse Gebarentaal in Vlaamse Gebarentaal online (VGTC)

Terug naar overzicht

Bericht in VGT: http://vimeo.com/53674384

In 2011 rondde het Vlaams GebarentaalCentrum vzw het onderzoek naar meervoud in Vlaamse Gebarentaal af. De resultaten werden gepubliceerd in het onderzoeksrapport Meervoud in Vlaamse Gebarentaal (2011 Heyerick et al.) op de website van het VGTC http://www.vgtc.be/sites/default/files/2011_meervoud_in_vgt.pdf.

Onderzoek uitvoeren en de resultaten ervan verspreiden is één van de kerntaken van het expertisecentrum voor VGT. De bevindingen op een bruikbare manier presenteren, zodat ze hun ingang vinden binnen het onderwijs over en in VGT en ook bij de Dovengemeenschap is voor het VGTC ook belangrijk.

Dankzij een subsidie van het Fonds Beeckman, kon het Vlaams GebarentaalCentrum het onderzoeksrapport ook hertalen en bewerken in Vlaamse Gebarentaal.

Het project werd opgevat als een educatief concept waarbij aan de hand van een diavoorstelling en de toelichting in Vlaamse Gebarentaal het onderzoek en de resultaten worden voorgesteld.

Het onderzoeksrapport Meervoud in Vlaamse Gebarentaal in VGT is eveneens online terug te vinden op http://www.vgtc.be/project/meervoud-vgt. Links zie je de toelichting in Vlaamse Gebarentaal, rechts de bijhorende dia met uitleg. Zowel de fragmenten in VGT als de dia zijn genummerd. Het concept, bedacht en gerealiseerd door Signfuse http://www.signfuse.com/, laat je toe te pauzeren, zaken over te slaan en terug te bekijken. Net zoals je dat in een papieren versie zou doen.

De presentatie van het onderzoek in Vlaamse Gebarentaal leent zich uitstekend voor het onderwijs in en over Vlaamse Gebarentaal en is uniek binnen de gebarentaal linguïstiek.