Actualiteit

Toegankelijkheidsoverleg op de VRT

Terug naar overzicht

Op maandag 14/11 werden verschillende belangenorganisaties, waaronder ook Fevlado, uitgenodigd voor een overleg over de toegankelijkheid van de programma’s en diensten van de VRT.

De afgelopen jaren is er heel wat gerealiseerd wat betreft de toegankelijkheid voor dove en slechthorende mediagebruikers. De doelstelling van de vorige beheersovereenkomst 2007-2011 rond ondertiteling, namelijk het uitbreiden tot 95%, werd niet gehaald. Ondanks zware besparingen bij de VRT werd er niet gesnoeid in het aanbod, maar kon er ook geen extra budget vrijgemaakt worden voor een uitbreiding van de dienst. Wat men wel bereikte:

  • De efficiëntie is sterk toegenomen en men focust nu hard op de kwaliteit van de ondertiteling.
  • Programmamakers waren voor het eerst bereid om een antennedelay toe te laten: hierbij wacht men even vooraleer het live programma uit te zenden zodat er meer tijd is om de ondertitels te maken en ongeveer gelijktijdig met het beeld te laten verschijnen.
  • Ondertussen kunnen ook digitale kijkers die gebruik maken van de verschillende diensten van digitale tv, zoals pauzeren, opnemen of Net Gemist, hun favoriete programma’s bekijken mét de T888-ondertiteling.

De doelstellingen van de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016 publiceerden we eerder al op onze website. De VRT is goed op weg deze ook te behalen met onder andere:

  • sinds 1 september: TerZake met T888-ondertiteling
  • Eind 2011 zal iets meer dan 92% ondertiteld zijn. Vanaf 2012 zullen ook De Zevende Dag, Reyers Laat, Volt en Ook Getest Op Mensen ondertiteld worden.
  • opstart van een ‘ondertitelproject’ om de efficiëntie te verbeteren en toelevering van ondertitels voor andere platformen mogelijk te maken. Zo probeert men er ook voor te zorgen dat de filmpjes die op het internet (bv. op deredactie.be) beschikbaar zijn, ook ondertitels kunnen krijgen.
  • verdere evolutie na testweek VGT bij het Journaal en Karrewiet: zie hierover een ander bericht op deze website.

De cel belangenbehartiging is erg tevreden met de ontwikkelingen bij de VRT op het vlak van toegankelijkheid en blijft samenwerken om zo het beste resultaat te bekomen.

Indien u opmerkingen, vragen of feedback heeft, kan je altijd een mailtje sturen naar de VRT zelf, op het nieuwe emailadrestoegankelijkheid@vrt.be.

Je kan natuurlijk ook steeds de cel belangenbehartiging rechtstreeks contacteren via belangenverdediging@fevlado.be.