Boeken en DVD's

Terug naar overzicht

Boek Boek
NIEUW!

Leren visueel communiceren met dove baby's en peuters (met DVD en cd-rom)

Leren visueel communiceren met dove baby's en peuters (met DVD en cd-rom) Uitgever: Fevlado-Diversus en Academia Press
Auteurs: Gerrit Loots, Ingrid Mathijs, Isabel Devisé, Ingrid De Bruyne, Liesbeth Matthijs, Annelies Goossens, Kimberley Mouvet
Aantal pagina's: 104
Publicatiejaar: 2013
Verkoopprijs: 20 € (excl. portkosten)
ISBN: 978 90 382 2072 7

Bestellen kan bij:
Fevlado-Diversus
Stropkaai 38
9000 Gent
E-mail: verkoopdienst@fevlado.be

Volledig herziene uitgave van het gelijknamige boek uit 2005.

De cursus is het resultaat van vijftien jaar praktijkervaring in de begeleiding van gezinnen met dove en slechthorende kinderen tussen 0 en 3 jaar en tien jaar onderzoekservaring in het domein van dovenstudies.

Dat baby’s en peuters met een gehoorverlies zich onderscheiden van horende kinderen door de unieke, niet-auditieve wijze waarop ze in de wereld staan en dat de meeste van hen opgroeien tot tweetalige volwassenen die leven in twee culturen (een horende cultuur en een dovencultuur), blijkt niet alleen uit eigen praktijkervaringen en eigen onderzoeksbevindingen. We leren dit eveneens uit de geschiedenis van de doven en merken dit in praktisch alle landen, verspreid over de hele wereld. Dove en slechthorende personen zoeken elkaar op, leven samen en creëren hun eigen sociale netwerken, die visueel zijn georganiseerd. Ze creëren unieke gebarentalen en unieke visuele culturen, die hen toelaten op een vlotte en rijke wijze kennis en informatie uit te wisselen en een gezamenlijke betekenisgeving aan het leven op te bouwen.
De erkenning van en het respect voor deze unieke culturen van de stilte vormen de uitgangspunten van de cursus.

De cursus bestaat uit acht lessen waarin de cursisten kennismaken met de visuele communicatiewijze en de Vlaamse Gebarentaal (VGT). Ook zijn er lessen VGT voorzien om de cursisten kennis te laten maken met VGT en zijn grammatica.