Algemeen

Sluit VGT

Het maken van gebaren is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om echt te communiceren heb je een gebarentaal - in Vlaanderen is dat de “Vlaamse Gebarentaal*” - nodig.
 
Misschien probeerde je zelf ook al eens met een doof persoon te communiceren? Of misschien ken je helemaal geen dove mensen maar zou je wel graag een nieuwe, visuele taal leren en zo ook bijleren over een andere cultuur?

*Vlaamse Gebarentaal is de gebarentaal die gebruikt wordt door de Vlaamse Dovengemeenschap.
De roepnaam van Vlaamse Gebarentaal is VGT. Op 26 april 2006 werd de Vlaamse Gebarentaal als taal erkend door het Vlaams Parlement.


 
Fevlado-Diversus vzw organiseert in elke Vlaamse provincie cursussen om een basiskennis Vlaamse Gebarentaal in de vingers te krijgen. Heb je zin in een taal die voor de hand ligt? Maak er dan geen woorden meer aan vuil, maar zeg het in gebaren en schrijf je in voor een cursus!
 
In Vlaanderen wordt de Vlaamse Gebarentaal door zo’n 6000-tal dove en om en bij de 26000 horende personen gebruikt. Lange tijd bestonden er heel wat misverstanden over deze taal. Zo dacht men dat gebarentaal universeel is, geen echte taal is en door mensen ‘bedacht’ is opdat dove mensen zouden kunnen communiceren. Vanwege het visuele karakter en de opvallende expressie werd de Vlaamse Gebarentaal als een visuele vorm van het Nederlands beschouwd. Dankzij wetenschappelijk onderzoek werd hier gelukkig komaf mee gemaakt en worden gebarentalen, en zo ook de Vlaamse Gebarentaal, aanzien als echte talen, met een volwaardige grammatica en ‘gebarenschat’. Vlaamse Gebarentaal heeft alle mogelijkheden in zich om het te hebben over wat je maar wil, gaande van heel concrete tot heel abstracte thema’s. Je kan het hebben over de verbouwingen aan je huis, over de trein die je net gemist hebt en over voetbal, maar je kan het ook hebben over politiek, filosofie, godsdienst, liefde en ga zo maar door. Bovendien is het de taal van een culturele minderheid die trots is op zijn eigen taal en er fier mee naar buiten treedt, zeker nadat na jarenlang lobbywerk en een petitie die meer dan 71000 handtekeningen opleverde, het Vlaams Parlement op 26 april 2006 de Vlaamse Gebarentaal cultureel erkende.


 
Fevlado-Diversus vzw geeft jou de kans om in eender welke Vlaamse provincie een basiskennis Vlaamse Gebarentaal in de vingers te krijgen. Heb je zin in een taal die voor de hand ligt? Maak er dan geen woorden meer aan vuil, maar zeg het in gebaren en schrijf je in voor een cursus!